Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σπορά Δίκοκκου Σιταριού μόνο με σπόρο σποράς!!!

Σπόρος σποράς είναι το στάρι που παράγουν εξειδικευμένες εταιρείες που μετά από πολύ καλό καθαρισμό και επιλογή των κόκκων, το συσκευάζουν σε σάκους. Οι σάκοι αυτοί έχουν ταμπελάκι με την φίρμα  τους και το είδος των σπόρων που περιέχουν. Το πωλούν με τιμολόγιο, που στην περιγραφή του εμπορεύματος, ονομάζεται σπόρος σποράς (δηλ. πολλαπλασιαστικό υλικό) καί είναι εταιρείες πιστοποιημένες σαν σποροπαραγωγικές από το Υπουργείο Γεωργίας.

Κάθε άλλος παραγωγός Δίκοκκου Σιταριού νομιμοποιείτε να πωλήσει την παραγωγή του σαν σιτάρι προς βρώση και όχι για σπορά.

Από όσα γνωρίζω μέχρι σήμερα 22-08-2013 δεν υπάρχει στην Ελλάδα, σποροπαραγωγός, που ακολουθεί τις διαδικασίες του Υπουργείου Γεωργίας για παραγωγή σπόρου σποράς Δίκοκκου Σιταριού. Αν κάνω λάθος, όποιος είναι σποροπαραγωγος να επικοινωνήσει μαζί μας.
Το πρόβλημα για την σποροπαραγωγή στην Ελλάδα είναι ότι το Δίκοκκο Σιτάρι δεν είναι εγγεγραμμένο στον εθνικό κατάλογο Φυτών και Σπόρων της Ελλάδος αλλά ούτε στον κοινό Ευρωπαικό του 2011 που ισχύει μέχρι σήμερα.
Το  πρόβλημα για τους γεωργούς θα παρουσιαστεί όταν στη δήλωση του ΟΣΔΕ (δήλωση καλλιέργειας) θα τους ζητηθεί το τιμολόγιο αγοράς σπόρου σποράς και αυτοί ή δεν θα έχουν καθόλου τιμολόγιο ή θα γράφει απλά Σιτάρι Δίκοκκο (δηλαδή Σιτάρι μόνο προς βρώση).
Καί, πως θα δηλώσουν ιδιοπαραγώμενο σπόρο όταν ποτέ προηγούμενα δεν είχουν σπείρει?
Καί πως θα πωλήσουν Δίκοκκο Σιτάρι αν ποτέ δεν έσπειραν με βάση τη δήλωση τους?

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ειδικά οι βιοκαλλιεργητές να μην εμπιστεύονται τις υποσχέσεις κάποιων πιστοποιητικών οργανισμών ότι δήθεν θα τους πιστοποιήσουν την σπορά με την παρουσία τους, κάτι που ούτε τα κατά τόπους ΚΕΠΥΕΛ δεν νομιμοποιούνται να κάνουν καί ότι στο τέλος θα τους εκδώσουν πιστοποιητικό βιολογικότητας αρκεί να το δηλώσουν στην κατηγορία "λοιπά σιτηρά"

Ας είμαστε προσεκτικοί όλοι με τις νόμιμες διαδικασίες για να δώσουμε προοπτική εξαγωγής του προιόντος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου