Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

3,00 Ευρώ/κιλό Σιτάρι Δίκοκο αποφλοιωμένο, καθαρισμένο, και αποπετρωμένο.

Γιά την αποκατάσταση της αλήθειας, της αποφλοίωσης του Δίκοκου Σιταριού και του τελικού κόστους αποφλοίωσης θα παραθέσω παρακάτω τις μετρήσεις που έκανα, όπως και την τιμή/κιλό.
Κατά τον αλωνισμό η μηχανή (αλωνιστική) συλλέγει τα στάχια και τα τρίβει για να μας παραδόσει τους σπόρους ανά δύο μέσα στο φλοιό τους.
Αν λοιπόν η παραγωγή που θα πάρουμε από μία βιολογική καλλιέργεια είναι 250 κιλά/στρέμμα, μετά την αποφλοίωση και την απομάκρυνση των ξένων υλών του χωραφιού όπως και των σπασμένων σπυριών, θα μας μείνει καθαρό προοιόν 137 κιλά (-45% περίπου).
 Και μάλιστα για να χάσουμε αυτά τα κιλά θα πρέπει να πληρώσουμε 0,50 λεπτά/κιλό γιά αποφλοίωση,καθαρισμό,αποπέτρωση.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν του ο γεωργός αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να καταλάβει ότι το μεγάλο κόστος είναι γιά  την επεξεργασία και όχι γιά την καλλιέργεια.
Φυσικά οι γεωργοί που κάνουν συμβατικές καλλιέργειες (όχι βιολογικές) μπορούν με τα λιπάσματα και τα ραντίσματα, να έχουν αποδόσεις 400-450 κιλά/στρέμμα με ανάλογα χαμηλώτερο κόστος.
Και κυρίως ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ να γνωρίσει τι πληρώνει, και γιατί  πληρώνει αυτή τη μεγάλη διαφορά στη τιμή του Βιολογικού Δίκοκου Σιταριού σε σύγκριση με τα άλλα σιτηρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου